Näin kesällä ihmiset siivoavat nurkkiaan kotona ja kesämökeillä. Tarpeetonta tavaraa kertyy ja siitä halutaan eroon. Jäteasemille tuodaan kaikenlaista, edellisten sukupolvien tallentamista joskus ehkä tarvittavista parittomista suksisauvoista ajokuntoisiin polkupyöriin ja ehjiin astioihin. Toimintakuntoisia koneita ja laitteitakin tulee. Joistakin jätteistä joutuu vielä maksamaankin.

Toisaalla taas kaivataan tavaroita, esimerkiksi vanhat polkupyörät kelpaavat monille. Mutta eipä pyörää löydä silloin kuin olisi tarvis. Tavara ja tarve eivät aina kohtaa. Joku on vailla runkopatjaa tänään, kun eilen osallistuin runkopatjojen purkuun lajitteluasemalla.

Jäteasemille viedyt tavarat päätyvät kiertoon raaka-aineina, polkupyörät uusiksi metallituotteiksi ja muovituolitkin energiaksi. Niitä ei saa dyykata itselleen. Paitsi jos sattuu olemaan paikalla, kun joku tuo itselleen tarpeetonta roinaa ja pyytää suoraan tuojalta.

Netin roskalava-sivusto facebookissa on hyvä paikka päästä eroon tavarasta ja toisaalta löytää itselleen tarpeellista tavaraa. Sitä kannattaa seurata. Jos haluaa vaihtaa tavaraa rahaksi tai hankkia rahalla, oikea osoite on www.tori.fi.

Kirsi Haapea