Osallistuin Vaalassa kahteen palaveriin, joissa puhuttiin kaatopaikkajäteen vähentämisestä kunnassa. Vappuna Vaalassa aletaan kerätä energiajätettä eli palavaa jätettä.

Tähän saakka Vaalassa on lajiteltu vain biojäte ja jonkin verran on viety kierrätykseen pahvia ja metallia. Pääosa kaikesta jätteestä on mennyt vanhanaikaiseen tyyliin  kaatopaikalle.

Tilaisuuksissa tuli esiin se tavallinen asia kaikkien hienojen tavoitteiden toteuttamisessa: perustasolle pitää ensin luoda valmiuksia toimia tavoitteiden mukaan.

Eli esimerkiksi  kunnan vuokra-asunnoissa on tilaa vain yhdelle roskikselle keittiön alakaapissa. Lajittele ja kierrätä siinä sitten strategioiden mukaisesti.

Sieltä se muutos alkaa, siis ensin keittiöiden jätevaunut nykyaikaisiksi.

Tarvitaan yksi roskis energiajätteelle, toinen pienempi astia biojätteelle ja kolmas pieni astia sekajätteelle. Suuri osa kodin jätteestä on energiajätettä, kuten ruokapakkauksia, pesuainepakkauksia ja muita muoveja. Hyvä on olla myös välivarasto ekopisteelle vietäville metalleille ja laseille. Ne voi viedä ekopisteelle kauppareissulla.

Jätteen vähentäminen ja vähentyvän jätteen lajittelu ja kierrätys ovat sellaista maailman pelastamista, mitä tavallinen ihminen voi helposti tehdä.

Kirsi Haapea