IMG_1166-normal.jpg

Haikein mielin muistelen mennyttä vuorotteluvapaa-kesää, jonka vietin enimmäkseen metsän keskellä ja järven äärellä – kesämökillämme eteläisen Kainuun erämailla. Jätehuollon neuvojana ja vasta työhän palanneena ajatukseni siirtyvät arkisiin ja jokapäiväisiin roskiin, jotka myös loma-asunnolla löytävät vaivattomasti oman paikkansa. Tästä syntyykin aihe syksyn ensimmäiselle blogille. Se kertoo mökkiläisen jätearjesta, lähinnä omakohtaisesti koetusta.

Pakkausjäte täyttää sankon
Mökilläkin kaikki alkaa keittiöstä, tiskikaapin alta, jossa on roskasankot sekajätteelle, biojätteelle ja hyötyjätteille kuten metallille ja lasille. Sekajätesankko täyttyy pakkausjätteistä kuten makkarapaketeista, lihapakkauksista ja kahvipusseista. Makkarapaketeille ja lihapakkauksille voisi toki olla energiajäteastiakin, jolloin ne vietäisiin maksutta jätekeskuksen tai lajitteluaseman muovinkeräykseen.

Sekajätepussukka on helppo mökiltä palatessa tiputtaa Ekokympin aluekeräyspisteelle. Vaihtoehtona on ”kiinteistöittäinen jätteenkuljetus” eli jäteauto noutaa roskat mökiltä.

Ruoantähteet kompostikäymälään
Voi ihanat maistuvaiset kanelipullakahvit laiturilla tai varvikossa, parempaa en tiedäkään! Tästä herkuttelusta vain kertyy kasapäin suodatinpusseja.  Niiden lisäksi bioastiaamme tulee perunankuoria, banaanin- ja vesimeloninkuoria. Ne voi aamuasioilla käydessään kipata kompostoivaan käymälään, jota hoidetaan tavallisen ruokajätekompostorin tavoin. Tähteen päälle aina ripaus seosainetta kuten hakkeen ja turpeen sekoitusta ja hämmennystä ja kastelua tarvittaessa. Toimiakseen kompostimassa tarvitsee lämpöä, ilmaa, kosteutta ja evästä (jätettä). Seuraavana keväänä komposti tyhjennetään ja laitetaan massa jälkikypsymään toiseen astiaan.  Kompostikäymälän voi ostaa kaupasta tai tehdä itse. Ekokympistä saa rakennusohjeita www.ekokymppi.fi  > lajitteluohjeita > biokäymäläopas.

Hyötyjätteet metalli, lasi, paperi ja kartonki
Keksipaketit, jauhopussit, munakennot ja satunnaiset sanomalehdet palavat lämmityksen yhteydessä saunan tai uunin tulipesässä. Kartonkipakkaukset voi myös litistellä sisäkkäin maitopurkkien tapaan. Litistettynä ja tiiviissä tilassa ne on helppo viedä kauppareissulla ekopisteelle. Ekokympin ekopisteelle viemme myös metalliroskat, lasit ja aikakauslehdet. Mökin pienmetallille kuten jugurttipurkkien kansille ja säilyketölkeille riittää pienikin keräysastia, esimerkiksi 3-litrainen. Samaan astiaan voi kerätä myös mahdolliset lasipurkit, kun muistaa vain ekopisteellä laittaa lasit ja metallit omiin säiliöihinsä. Samalla reissulla palautuvat myös pantilliset juomatölkit kauppaan.

Jätevesi
Komulaisten kesämökillä on kantovesi, joten yksinkertainen maasuodatus riittää tällä kiinteistöllä. Harmaat pesuvedet keittiöstä johdetaan säiliöön, jossa rasva ja muut epäpuhtaudet jäävät pinnalle. Vesi jatkaa kulkuaan suodatuskaivoon, josta se suotaantuu maastoon. Rasva- ja törtekerros säiliön pinnalta kuoritaan pois tarpeen mukaan ja laitetaan kompostoivaan käymälään. Meidän tapauksessamme ehti kulua kaksi kesää ennen ensimmäistä kuorintaoperaatiota. Saunavedet johdetaan suoraan suodatuskaivoon.

Suuret jätteet ja vaaralliset jätteet Majasaareen tai lajitteluasemalle
Joskus tulee mökilläkin suuria jätteitä kuten huonekaluja, pyöränraatoja, joustinpatjoja tai työkoneita. Tarvitaan peräkärryä, jonka oikea tyhjennyspaikka on Majasaaren jätekeskus tai lajitteluasema. Varustelutasosta riippuen mökillä syntyy myös sähkölaiteromua ja vaarallista jätettä - vähintäänkin paristoja ja vanhentuneita kyypakkauksia ja muita lääkkeitä. Niille on omat keräyspaikkansa, jotka löydän helposti kierrätys.infosta. www.kierrätys.info  on valtakunnallinen keräyspisteiden hakupalvelu, joka kertoo keräyspaikat kaikille eri jätelajeille.

Nyt syystuulet puhaltelevat, ja ihana kesä on takanapäin. Niin myös mökkikausi alkaa hiipumaan. On laitettava laiturit ja veneet talviteloille ja jääkaappi sulamaan. Vielä voi kuitenkin saunoa ja kerätä tontilta punaiset puolukat. Nautitaan syksystä ja puhtaasta luonnosta.

Sari Komulainen
neuvoja-tiedottaja, Ekokymppi

IMG_1278-normal.jpg