Jäteneuvonnan puhelin soi Kainuussa näin keväällä tiheämmin kuin talvella. Ihmiset siivoilevat varastojaan ja autotallejaan ja kysyvät jätteiden käsittelystä. Hyvä, että kysyvät eivätkä kippaa metsään tai järveen.

Nurkista voi löytyä vaarallistakin jätettä. Ennen puhuttiin ongelmajätteistä, nyt suositellaan termiä vaarallinen jäte, koska se kertoo selvemmin, millaisista jätteistä on kyse: myrkyllisistä, syövyttävistä, ärsyttävistä, räjähtävistä tai muuten vaaraa aiheuttavista.

Meillä Kainuussa vuosittain perittävä kierrätys- ja ongelmajätemaksu kattaa kotitalouksien vaarallisten jätteiden käsittelyn. Kotitaloudet voivat viedä vaaralliset jätteen keräyspaikalle maksutta, samoin sähkölaitteet eli poistokuntoiset sähköllä käyvät laitteet, SER:in.

Vanhat sohvat ja joustinpatjat voivat tuottaa ongelmia. Niistäkin pääsee Kainuussa eroon ilmaiseksi mutta silti laillisesti, jos näkee hieman vaivaa ja purkaa ne. Kokonaisina tuoduista sohvista peritään jäteasemalla käyntimaksu 17,70 euroa tai yhdestä runkopatjasta säkimaksu 7,20. Jäteyrittäjätkin huolehtivat poisviennistä maksua vastaan.

Mutta jos haluaa säästää ja voi itse kuljettaa poistokalusteet jätekeskukseen tai lähimmälle lajitteluasemalle, voi vähän askarrella. Sohvasta päällinen irti ja pinkkaan, täytteet omaksi kasaksi, isot rautaosat irti ja puu- tai levyrunko esiin ja tavarat lajittelulaiturin lavoille.

Sohvan nyljetty nahka on sekajätettä, muut osat hyödynnettävää tavaraa. Sohvat, nojatuolit ja runkopatjat puretaan kierrätyspolttoaineeksi.

Ylimääräiset muovit on parasta sulloa tiiviiksi nipuksi ja laittaa energiajätteisiin. Myös sekajäte kannattaa sulloa tiiviiksi, sillä kuluttaja maksaa jäteyrittäjälle tilavuuden perusteella. On tyhmää maksaa ilman kuljettamisesta.

Puutarhajätteelle on omat paikkansa. Risut ja oksat erikseen, haravointijäte erikseen otetaan Kajaanissa maksutta Auralan kompostiin ja muualla Kainuussa lajitteluasemille.

Kirsi Haapea