Nyt aletaan Kainuussakin haravoida pihoja ja raivata pensaspöheikköjä, vaikka tänään taivaalta tuleekin räntää. Puutarhajäte eli haravointikasat, risut ja oksat palaavat luonnon kiertokulkuun kompostissa. Ellei kotipihassa ole kompostia tai heinää, risua ja muuta kuollutta kasvustoa tulee niinpaljon, ettei omaan kompostiin sovi, puutarhajätteen voi viedä suureen kompostiin Auralaan.

Aurala on kajaanilaisille ilmainen palvelu. Mutta törkysakki uhkaa ilmaispalvelua: Auralaan on kuskattu kaikenlaista romua ja jätettä, joka ei kuulu kompostiin ja joka aiheuttaa niin paljon ylimääräistä kulua, että ilmainen palvelu on vaarassa.

Moni vie puutarhajätteen Auralaan auton perässä säkeissä, ja aina muutama jättää säkitkin kompostiin. Nehän eivät maadu, vaikka kuinka olisivat biohajoaviksi mainostettuja. Säkit siis takaisin kotiin ja uuteen käyttöön.

Auralan kompostikentällä tehdään multaa puutarhajätteistä ja vedenpuhdistamon lietteestä.

Muissa Kainuun kunnissa puutarhajätteen voi viedä maksutta lajitteluasemalle. Kuhmossa, Paltamossa ja Sotkamossa risu- ja heinäkasat ovat porttien ulkopuolella, joten puutarhajätteitä voi viedä kellon ympäri niin kuin Auralaankin.

Viime syksynä Kuhmossa tungettiin suuria määriä puutarhajätettä aluekeräyspisteen sekajäteastiaan. Sinne puutarhajäte ei kuulu. Aluekeräyspisteen sekajäteastia on tarkoitettu niille haja-asutusalueen ihmisille, joilla ei ole sopimusta jätteenkuljetusyrityksen kanssa.

Kirsi Haapea