Puutarhajätettä ei kannata tunkea sekajäteroskikseen. Ensinnäkin pihan haravointijäte ja risut ovat eloperäistä ainesta, jota ei saa sijoittaa kaatopaikalle. Eloperäinen aineshan synnyttää haitallista metaania kaatopaikan uumenissa.

Toiseksi sekajätepöntön tyhjennys on kalleinta jätehuoltoa. Puutarhajäte täyttää astian hetkessä.

Kainuussa puutarhajätteen voi viedä maksutta kiertoon.Kajaanissa kaupungin komposti Auralassa ottaa haravointijätteet ja risut kellon ympäri. Muualla Kainuussa kuntien lajitteluasemille voi viedä risut ja muut puutarhajätteet. Monilla paikkakunnilla risukasat ovat lajitteluaseman portin ulkopuolella, joten pihan rapsutuksen tuotokset voi viedä kiertoon silloin kun itselle sopii parhaiten.

Ilmainen puutarhajätteen  vastaanotto on rahanarvoinen etu kainuulaisille. Kaikkialla sellaista etua ei ole. Siksipä ilmaista palvelua kuuluu käyttää vastuullisesti: ei jätetä kompostiin säkkejä eikä dumpata sinne muuta jätettä. Harmittavasti kyllä Auralaan on kiikutettu yön pimeyden suojissa televisioitakin, vaikka ne voisi ilmaiseksi viedä oikeaankin paikkaan kaupungilla.

Risut, heinät ja lehdet muuttuvat isossa kompostissa ripeästi mullaksi. Pienessä mittakaavassakin mullaksi muuttaminen onnistuu pihakompostissa. Puutarhajätteen voi kompostoida aumassa ilman sen kummempia rakenteita tai lämpöeristyksiä. Jos haluaa käsitellä ruokajätteetkin, pitää laittaa jyrsijöiltä eristetty kompostori.

Kierrätysterveisin

Kirsi Haapea