Kävin tänään kaatopaikalla ja seurasin, kun jäteauto kippasi sisuksensa penkkaan ja jätetamppari levitti lastin ja puristi siitä ilmat pois.Kävi mielessä, että siinäkin kuormassa oli varmasti yli puolet energiaksi kelpaavaa tavaraa.

Muovia, pahvia, puutavaraa ja tekstiilejä sullotaan kaatopaikalle, vaikka niillä voisi lämmittää taloja.

Energiajätettä eli palavaa jätettä kerätään täällä Kainuussa niistä taloista, joissa on asuntoja 4 tai enemmän. Omakotitalot, paritalot ja kolmen asunnon rivaritkin voivat säästää jätekuluissaan, jos lajittelisivat energiajätteen.

Jos kaikki muovit, pahvit ja muut palavat tungetaan sekajätepönttöön, se täyttyy äkkiä ja sen tyhjennys maksaa joka kerran. Energiajäteastian tyhjennys on halvempaa kuin sekajätesäiliön.

Kun alkaa lajitella palavat erikseen, huomaa pian, ettei sekajäteroskis täytykään. Sen tyhjennysväliä voi pidentää ja säästää.

Keittiössä voi siis varata isoimman roskiksen energiajätteelle. Ruokapakkausten muovit voi vielä sulloa tiiviiksi, niin säästää tilaa roskiksessa. Maitotölkit, muut nestekartongit, mäyräkoiran kuoret ja pahvit kuuluu ensisijaisesti viedä ekopisteelle, mutta ellei se onnistu, ne sopivat energiajätteeksi.

Nyt joku älähtää, että muovin poltto on väärin. Muovin keruu uusiokäyttöön kuluttajilta ei toimi, sillä muovinkeruuastioihin tungetaan sekajätettä eikä keruumuovi ole tarpeeksi tasalaatuista uusiokäyttöön. Palautuspullot kuitenkin käytetään uudelleen, sillä nehän ovat tasalaatuista tavaraa.

Sielläkin, missä muovia kerätään ekopisteillä erikseen, se päätyy useimmiten energikäyttöön.

Eikä kannata muistella muinaista Kyläsaaren jätteenpolttolaitosta. Nykyiset jätevoimalat polttavat muovit ja muut energiajätteet puhtaasti ja tiukkojen lupaehtojen sääteleminä.

Esimerkiksi Kainuussa lajiteltu energiajäte murskataan ref-kierrätyspolttoaineeksi, joka on melko hienojakoista muovi-puu-pahvimurskaa.

Kirsi Haapea